5 handige tips voor een veilige website

Gepost door om 14:52

Eindelijk! Je hebt een prachtige WordPress website laten maken voor jouw bedrijf. Maar dan lees je allerlei verhalen over hackers en beveiliging van jouw website en word je toch een beetje bang. Wat nou als jouw website niet goed genoeg beveiligd is? Wat nou als er iets mis gaat? Wanneer je hebt gekozen voor een goede en betrouwbare hosting, zoals die van Live in Five, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Maar toch is het fijn als je hier zelf een beetje kennis over hebt, dus hierbij vijf tips voor een veilige website.

  1. Back-it-up

Iets dat heel belangrijk is, is het maken van back-ups. Zorg ervoor dat er een dagelijkse back-up wordt gemaakt van de hele website: bestanden, thema’s, plug-ins en database. Mocht er namelijk iets fout gaan, kun je altijd een back-up terugzetten. Zorg er ook voor dat de back-ups niet op dezelfde server als je website worden bewaard. Het beste kun je een dienst als Google Drive, Dropbox of S3 gebruiken. Bij Live in Five maken we elke dag een back-up voor je, die wordt opgeslagen op een veilige plek. Zo hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

  1. Admin accounts goed beveiligen

Een standaard WordPress website heeft ook een standaard inlogpagina voor de beheerder-omgeving, namelijk /wp-admin. Wanneer je dit niet verandert, kan iedereen ter wereld op jouw beheerderpagina komen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! De standaard gebruikersnaam van het beheerdersaccount is ‘Admin’, en ook dit weet iedereen. Zorg er daarom voor dat je de inlogpagina en de gebruikersnaam verandert. Anders heeft een hacker alleen nog je wachtwoord nodig om in jouw website te komen. Hiernaast is het slim om toegang tot het beheerdersaccount te beperken tot één of een aantal IP-adressen. Hierdoor kan er alleen worden ingelogd vanaf vastgelegde IP-adressen, wat de kans op inbraak verkleint. Tot slot is het aan te raden om het aantal foutieve inlogpogingen te beperken. Wanneer je dat niet doet, kan een hacker eindeloos proberen in te loggen. De kans is groot dat het dan een keer lukt. Je kan IP-adressen die veelvuldig zonder succes proberen in te loggen op een zwarte lijst plaatsen, zodat deze geen toegang meer krijgen.

  1. Updaten, updaten, updaten

Een veel voorkomende beveiligingsfout is dat er niet wordt gelet op updates. Het is slim om updates meteen door te voeren wanneer deze beschikbaar zijn. Of het nou een beveiligingsupdate is of een kleine update, alles is belangrijk. Ook plug-ins en thema’s in WordPress krijgen regelmatig updates. Niet alleen voor nieuwe functionaliteiten, maar ook om gaten in de beveiliging te dichten. Hackers weten namelijk precies waar de gaten in de verouderde versies zitten. Houd je website dus goed bij en voer updates gelijk door. Zo zijn alle gaten in de beveiliging gedicht en is jouw website beter beveiligd. Ben je bang dat er iets mis gaat bij het updaten? Maak je geen zorgen. Wanneer je elke dag een back-up laat maken van jouw website, kan alles gemakkelijk weer worden hersteld. En wil je hier nou zelf helemaal niet op hoeven letten? Zorg er dan voor dat je jouw websitehosting onderbrengt bij Live in Five, en alles wordt tot in de puntjes voor je geregeld!

  1. SSL-certificaat en veilig netwerk

Iets anders dat belangrijk is voor een veilige website, is een SSL-certificaat. Dit is een certificaat die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de server en de bezoeker van jouw website is versleuteld. Maar wat houdt dat dan in? Dat een verbinding versleuteld is, wil zeggen dat persoonlijke gegevens die op de website worden ingevuld, op een veilige manier worden verstuurd naar de server. Een hacker kan dan niet bij deze gegevens komen, en is jouw website dus beter beveiligd. Wanneer je een website laat maken door Live in Five, wordt er automatisch voor een SSL-certificaat gezorgd. Op de blog van Frankwatching kan je meer lezen over dit certificaat. Hiernaast is het natuurlijk ook belangrijk om te letten op je internetverbinding. Het is niet slim om aanpassingen aan je website te doen via een open, onbeveiligde verbinding. Op die manier kunnen anderen gemakkelijk bij data van jouw WordPress website. Zorg er dus altijd voor dat je vanaf een beveiligd netwerk inlogt, en niet via een openbare Wifi-spot.

  1. Betrouwbare website hosting

Alle bovenstaande tips kunnen eigenlijk worden gezien als één grote tip: zorg voor een betrouwbare website hosting. Breng jouw website onder bij een goede, veilige en volledige hostingaanbieder. Veel WordPress websites worden namelijk gehackt doordat ze zijn ondergebracht bij hostingaanbieders die niet gespecialiseerd zijn in WordPress hosting en niet beschikken over een goede firewall. Ook is het slim om niet alleen je website hosting, maar ook je e-mailhosting en domeinnaamregistratie bij één aanbieder onder te brengen. Dat is handig wanneer er een probleem is met jouw website, je weet dan namelijk meteen welke partij er verantwoordelijk is.

Denk je nu: help, hier weet ik helemaal niets van! Maak je geen zorgen. Breng je website onder bij een veilige en betrouwbare hostingaanbieder, dan wordt het allemaal voor je geregeld. Live in Five uit Alkmaar is hierin een goede keuze, of je nou op zoek bent naar een goede hostingaanbieder, of een website wil laten maken met een uitstekende hosting erbij. Live in Five biedt zorgeloze hosting en is gespecialiseerd in zowel het maken als het onderhouden van WordPress websites.

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.