Langzame website: mythes en tips

Gepost door om 15:01

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een website wil bezoeken maar dat deze zo traag laadt dat je er al geen zin meer in hebt? Zulke langzame websites passen niet meer in deze snelle digitale wereld. Vooral op onze smartphones moet alles zo snel mogelijk zijn. We willen snel even wat kunnen opzoeken, even vlug tussendoor. Op een trage website zit je dan niet te wachten.

Belang van snelheid

Maar de snelheid van je website is niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring, ook Google let hier tegenwoordig op. En dan met name op hoe snel je website op smartphones is. Google heeft namelijk een ‘mobile first indexering’, waarbij er bij de ranking voornamelijk wordt gekeken naar de mobiele versie van een website. Hierbij is niet alleen de content van belang, maar ook de laadsnelheid van de mobiele website wordt hierbij bekeken. Ook de tool van Google om de snelheid van je website te kunnen testen – PageSpeed Insights – laat als eerste het resultaat van je mobiele website zien. Wil je meer lezen over het belang van de snelheid van je website? Lees dan het artikel van Frankwatching hierover.

Snelheid verbeteren

Er wordt veel gezegd over de redenen waardoor een website traag is of kan zijn. Maar veel daarvan is niet waar, of te kort door de bocht. We hebben een aantal mythes en tips voor je op een rijtje gezet.

  • De grootste mythe over het verbeteren van de snelheid van je website is dat er één speciale oplossing is om je website sneller te maken. Dit is niet waar. Er komen vele, afzonderlijke dingen bij kijken.
  • Niet-geoptimaliseerde afbeeldingen en video’s maken je website minder snel. Dat klopt, maar wanneer je deze dus wel goed optimaliseert en verkleint, hoeven ze geen negatieve invloed te hebben op de snelheid van je website.
  • Caching kan je website sneller maken. Elke keer dat een pagina wordt opgevraagd, moeten er verschillende onderdelen worden geladen. Met caching wordt er als het ware een foto gemaakt van de inhoud op een website en bewaard voor de volgende bezoeker. Op die manier hoeft alleen de foto worden geladen in plaats van alle losse onderdelen. Caching is vooral heel nuttig voor websites met informatie die niet (vaak) verandert.
  • Blokkerende bronnen kunnen je website vertragen. Denk hierbij aan JavaScript, CSS en lettertypes. Zorg ervoor dat je geen onnodige bronnen op je website hebt. Beperk dit tot het minimale. Op je website worden deze bronnen namelijk eerst geladen, en daarna de rest van je website. Minder hiervan of het tactisch plaatsen maakt je website dus sneller.
  • Een snelle hostingaanbieder is geen garantie voor een snelle website. Kiezen voor de juiste hostingaanbieder kan hier natuurlijk wel goed aan bijdragen, maar als je website technisch niet goed in elkaar zit, zorgt dit toch voor een tragere website. Het is daarentegen wel zo dat een website bij een langzame hostingaanbieder ook altijd langzaam is. De keuze voor een hostingaanbieder is dus erg belangrijk. In onze blog over webhosting lees je waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van goede hosting.
  • Dat een SSL-certificaat een website langzaam maakt, is niet waar. Een SSL-versleuteling betekent hoogstens milliseconden vertraging, maar dit is af te strepen tegen alle voordelen die zo’n certificaat met zich meebrengt. Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige website, straalt uit dat je betrouwbaar bent, en telt mee in de ranking van Google.

Het belangrijkste is dus om ervoor te zorgen dat jouw website technisch goed in elkaar zit. Wanneer de HTML en CSS goed zijn geschreven, je website goed wordt onderhouden en je je website hebt ondergebracht bij een snelle hostingaanbieder, zou je je geen zorgen hoeven maken over de snelheid van je website.

Wil jij een mooie, functionele en vooral snelle website laten maken? Zorg er dan voor dat je kiest voor een professionele webdesigner, die jouw website compleet voor je neerzet. Op zowel het technische vlak als het design, is Live in Five zeer ervaren. Ook biedt Live in Five zorgeloze webhosting aan, waardoor je verzekerd bent van een snelle website.

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.