Help! Hoe kies ik de perfecte domeinnaam?

Gepost door om 15:45

Het kan bijna niet dat je het nog nooit langs hebt zien komen: domeinnaam. Je hoort het vaak van hostingaanbieders en websitebouwers. Maar wat is een domeinnaam nou precies? Een domeinnaam is een webadres, en bestaat uit twee elementen. Een domeinnaam of webadres, bijvoorbeeld www.liveinfive.nl, wordt gevormd door de naam (‘liveinfive’) en de zogeheten extensie (‘.nl’). Je domeinnaam kan je helemaal zelf kiezen, dus zowel de naam als de extensie.

Tips voor het kiezen van een domeinnaam

Bij het kiezen van een domeinnaam is er heel veel mogelijk. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, geven we je een aantal tips voor het kiezen van een sterke domeinnaam.

  • Ga voor een domeinnaam die gemakkelijk te spellen is. Als de naam makkelijk uit te spreken is, wordt deze meestal ook wel goed geschreven.
  • Houd je domeinnaam kort en krachtig.
  • Kies een unieke domeinnaam, zodat deze niet wordt verward met een andere website of, nog belangrijker, je concurrent.
  • Gebruik (een of meerdere) keywords die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Hierdoor krijgen bezoekers een goed beeld van je website en bedrijf.
  • Let op de taal die je gebruikt. Nederlands is altijd makkelijk en gebruik liever geen streepjes of cijfers in je domeinnaam. Dit vergroot namelijk de kans dat het verkeerd wordt gespeld.
  • Denk aan rijm of alliteratie, zodat je domeinnaam makkelijker te herkennen en te onthouden is.
  • Zorg dat je domeinnaam een bijdrage levert aan de marketingboodschap die je wil uitdragen. Uiteindelijk wil je je bezoekers toch overtuigen om voor jou te kiezen.
  • Houd bij het kiezen van de extensie rekening met de bezoekers die je wil trekken. Voor zoekers in Nederland krijgt een .nl extensie een hogere waardering dan een .com extensie. Een .com extensie is dan wel weer beter voor internationale zoekers. Andere populaire extensies voor een domeinnaam zijn .net en .eu.

Domeinnaam gekozen, en nu?

Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen, is het tijd om te checken of de domeinnaam nog vrij is. Hiervoor zijn verschillende websites beschikbaar, bijvoorbeeld www.sidn.nl. Is je gekozen domeinnaam niet meer vrij? Probeer dan een aantal alternatieven te verzinnen. Je zou een koppelteken (streepje) kunnen gebruiken, maar niet meer dan één en natuurlijk alleen als de domeinnaam zonder het streepje geen directe concurrent is. Ook kan je eens kijken naar synoniemen. Is je gekozen domeinnaam nog wel vrij? Zorg er dan voor dat je deze meteen vastlegt. Je kan er ook aan denken om sterk vergelijkbare domeinnamen te reserveren, zodat de concurrentie deze niet kan inpikken.

Heb je hulp nodig bij het kiezen en/of vastleggen van een domeinnaam? Wil je daarbij ook meteen een prachtige website laten maken en zorgeloze hosting afsluiten? Kies dan voor professioneel advies en de allerbeste service van Live in Five.

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.