Zo schrijf je een goede webtekst

Gepost door om 14:48

Het schrijven van een goede tekst voor je website is ingewikkelder dan je denkt. Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je een goede webtekst wil schrijven. Wanneer je namelijk zomaar een tekst schrijft, loop je het risico dat het je bezoekers (en ook Google!) niet aanspreekt. Een goede tekst op je website vraagt om een goede aanpak. Onderstaande tips kan je gebruiken om jouw tekst zo goed mogelijk te schrijven.

  1. Focus op één onderwerp

Het is belangrijk dat je, voordat je gaat schrijven, goed bedenkt waarover je tekst zal gaan. Alleen op die manier kan je overbrengen wat je wilt vertellen. Hierbij is het slim om je te focussen op één onderwerp, zodat het duidelijk is welk punt je wilt maken. Bij het kiezen van een onderwerp kan je gebruik maken van de zoekwoordenplanner van Google. Relevante zoekwoorden kan je gebruiken in je webtekst. Zorg er wel voor dat je de tekst niet gaat ‘spammen’ met deze zoekwoorden, maar houd het geheel goed leesbaar.

  1. Maak een duidelijke opbouw

Door je van tevoren te buigen over de opbouw van je webtekst, zal het schrijven gemakkelijker gaan en zal de tekst een mooi geheel worden. Schrijf duidelijke titels en tussenkopjes op, die dienen als leidraad voor je tekst. Relevante tussenkopjes maken je tekst niet alleen beter leesbaar, ook Google ziet daardoor beter waar jouw tekst over gaat.

  1. Zorg voor een mooie opmaak

Een rommelige tekst is niet aantrekkelijk om te lezen. Daarom is het belangrijk dat je een duidelijke en overzichtelijke opmaak gebruikt voor je tekst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van witregels, tussenkopjes, opsommingen en afwisseling door het gebruik van afbeeldingen. Een mooie opmaak zorgt voor overzicht in je webtekst, waardoor een bezoeker sneller zal beslissen om het hele stuk te lezen.

  1. Let op je manier van schrijven

Bij wat voor tekst denk je dat bezoekers het snelste afhaken, een formele of informele tekst? Juist, een formele tekst. Zorg er daarom voor dat je verhalend, levendig en in een verzorgde spreektaal schrijft. Blijft ‘to-the-point’ en geef relevante informatie zodat de lezer de aandacht erbij kan houden. Schrijf kort en krachtig, en gebruik geen (of weinig) moeilijke woorden. Let ook heel goed op je taalgebruik en spelling. Laat niet alleen een spellingscontrole over je tekst heen gaan, maar kijk aandachtig naar de opbouw van je zinnen en of de tekst lekker loopt.

  1. Verplaats je in de lezer

Waar is de lezer naar op zoek in jouw tekst? Waar wil de lezer iets over weten? Door over deze onderwerpen te schrijven, blijft het voor je bezoeker interessant om de webtekst te lezen. Daarbij is het ook belangrijk dat je de aandacht van de lezer blijft trekken, zeker in langere teksten. En hier komt de opmaak van de tekst weer om de hoek kijken. Door de tekst op te delen en tussenkopjes te gebruiken, wordt de aandacht van de lezer steeds weer opnieuw getrokken. Om ervoor te zorgen dat je lezers niet verveeld raken, kan je af en toe gebruik maken van een spanningsfactor of entertainment in je tekst. Ook doet humor, zoals een pakkende oneliner, het goed in een webtekst.

  1. Schrijf en schrap

Mensen hebben geen zin om hele lappen tekst te lezen, zeker niet vanaf een beeldscherm. Daarom is het belangrijk dat je goed bedenkt wat er wel en niet in je webtekst moet staan. Zorg ervoor dat je geen overbodige of irrelevante informatie in de tekst laat staan. Het schrappen van deze extra tekst zorgt ervoor dat het geheel overzichtelijker, aantrekkelijker en beter leesbaar wordt voor de bezoeker van jouw website.

Laat je de webteksten voor jouw website liever schrijven door een professional? Dat kunnen wij bij Live in Five voor je regelen. Wij werken samen met een ervaren SEO-tekstbureau, dat aantrekkelijke en SEO-geoptimaliseerde teksten voor je kan schrijven. Wil je ook een nieuwe website laten maken? Bij Live in Five kun je terecht voor het hele pakket.

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.