Scoren met foto’s

Gepost door om 10:56

Een website met goede content trekt bezoekers aan. Maar bij content moet je niet alleen denken aan tekst. Afbeeldingen en foto’s horen hier ook bij. Mooie foto’s maken een website aantrekkelijk en sprekend, en helpen mee aan jouw vindbaarheid op Google. Afbeeldingen en foto’s kunnen veel van de uitstraling van een website bepalen. Alle teksten op jouw website kunnen dan wel perfect zijn, bezoekers kijken toch vaak eerst naar de foto’s op een website. Een website met niet-zorgvuldig gekozen beeldmateriaal kan een onprofessionele uitstraling krijgen of zelfs een negatieve indruk achterlaten bij de bezoekers. Maar waar moet je dan op letten bij het kiezen van de foto’s? En waar kan je deze vandaan halen? Hieronder krijg je een aantal tips voor het kiezen van de perfecte foto’s voor jouw website.

  1. Bepaal het doel van de foto

Iedere foto op jouw website kan een ander doel hebben. Wil je met de foto bijvoorbeeld een bepaalde sfeer creëren of wil je juist een tekst toelichten? Voor het creëren van een sfeer hoeft de afbeelding niet duidelijk te zijn, hier kan je kiezen voor een mooie abstracte, creatieve foto. Wanneer de foto een tekst moet toelichten, moet het onderwerp op de foto wel duidelijk zijn. Deze foto moet dan perfect passen bij de tekst. Probeer verschillende foto’s uit, en laat je leiden door je gevoel, maar houd altijd het doel van de foto en het doel van jouw website in je achterhoofd.

  1. Match de foto bij het onderwerp

Wanneer je foto’s plaatst op je website, zorg er dan voor dat de foto goed in het onderwerp van de tekst of pagina past. Kies een foto die het beste de bedoelde sfeer of het onderwerp uitbeeldt. Kies geen wikkekeurige foto’s die je leuk vindt, maar blijf kijken naar het geheel. Afbeeldingen die je vindt via Google Images, mag je in verband met copyright niet altijd zomaar gebruiken, maar dit is een mooie tool om inspiratie op te doen voor een passende foto.

  1. Zorg dat de foto past in de stijl van jouw website

Jouw website heeft waarschijnlijk een bepaald design, een zorgvuldig gekozen stijl. Om je website mooi en overzichtelijk te houden, is het verstandig om foto’s in dezelfde stijl te gebruiken. Wanneer jouw website weinig kleur heeft, is het vaak niet mooi om een hele kleurrijke foto te gebruiken. Je kan dan beter een rustige foto kiezen die opgaat in het geheel. Let ook op de combinatie van foto’s wanneer je meerdere foto’s op een pagina plaatst. Het is mooi wanneer de kleuren en de stijl van de foto’s overeenkomen. Zo creëer je een rustig geheel.

  1. Kies voor professionele foto’s

Voor een professionele website kun je het beste professionele foto’s gebruiken. Zaken als de belichting, compositie, resolutie en scherpte zijn erg belangrijk, en zijn vaak niet perfect bij amateuristische foto’s. Wanneer je geen professionele foto’s gebruikt, doet dit afbreuk aan jouw mooie website. Zorg er ook voor dat de foto’s vrolijk zijn of dit uitstralen. Vrolijke foto’s hebben een positieve invloed op het gevoel dat de bezoeker bij jouw website krijgt. Maar hoe kom je dan aan mooie en professionele foto’s?

  1. Eigen foto’s gebruiken

Wanneer je gebruik maakt van foto’s die je zelf hebt gemaakt, kan dit een persoonlijk tintje geven aan jouw website. Wanneer je zelf geen goede fotograaf bent, kan je professionele foto’s laten maken. Je kan dan precies aangeven wat je voor ogen hebt. Je kan bijvoorbeeld je bedrijf, de bedrijfsprocessen of de medewerkers op de foto zetten. Het is bewezen dat bezoekers eerder overgaan tot aankoop wanneer ze direct een gezicht zien bij jouw product of dienst.

  1. Stockfoto’s gebruiken

Wanneer je geen gebruik wil maken van eigen foto’s, kan je stockfoto’s gebruiken. Deze foto’s kan je halen uit databanken waar er zowel gratis als betaalde foto’s beschikbaar zijn. Het beste is om te kiezen voor de betaalde foto’s. Deze kan je tegen een scherp tarief downloaden en zijn na aanschaf rechten vrij. Je bent dan dus vrij in het gebruik ervan. Voorbeelden van websites waar je professionele foto’s kan aanschaffen zijn Istockphoto.com of Shutterstock.com. Deze foto’s kan je met een gerust hart plaatsen op jouw website, en kan je er een prachtig geheel van maken!

Wanneer je ervoor kiest om een website te laten maken door Live in Live, wordt er met je mee gedacht over de foto’s die je kan gebruiken. Onze webdesigners kunnen je adviseren in de stijl en de technische aspecten. Ook kunnen stockfoto’s voor je worden geregeld. Twijfel dus niet langer en ga aan de slag!

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.