Let op: is jouw website wel gebruiksvriendelijk?

Gepost door om 11:48

Een prachtige website is natuurlijk leuk. Het is mooi visitekaartje die bezoekers trekt. Maar met alleen een mooie website red je het niet. Een website moet namelijk ook gebruiksvriendelijk zijn. Je bezoekers moeten snel en eenvoudig kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Is je website niet gebruiksvriendelijk? Dan is de kans groot dat je bezoekers snel weer weggaan.

Usability en user experience

De gebruiksvriendelijkheid (usability) van een website wordt ook wel ‘user experience’ genoemd, oftewel de beleving van je bezoeker. Kort gezegd gaat het er dus om dat je je bezoekers faciliteert in het vinden van wat ze zoeken. Doseer je de content op je website voldoende? Kunnen je bezoekers snel alles vinden? Waar stuur jij je bezoekers heen? Deze vragen hebben allemaal te maken met de usability van je website. Maar wat zorgt er dan voor dat je website gebruiksvriendelijk is? We hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan een goede user experience.

  • Een heldere indeling van je website, met daarbij een duidelijke navigatie
  • Een opvallende zoekfunctie, een sitemap (vooral voor Google interessant) en een kruimelspoor waardoor bezoekers kunnen zien waar ze zijn
  • Een overzichtelijke en responsive template
  • Relevante informatie waarmee je inspeelt op het doel en de wensen van je bezoekers
  • Informatie over je bedrijf die snel en makkelijk te vinden is
  • Het gebruik van korte stukjes tekst en afbeeldingen
  • De belangrijkste informatie als eerste op de pagina, zodat scrollen weinig nodig is
  • Duidelijke en aantrekkelijke call-to-actions, die ook weer je conversie verhogen
  • Rust en ritme op de pagina, wat je website scanbaar maakt

Usability toetsen

Denk je nu: allemaal leuk en aardig, maar mijn bezoekers kijken toch heel anders naar mijn website dan ikzelf? Heel goed, dat klopt! Daarom is het heel belangrijk om het gedrag van de bezoekers van jouw website te analyseren. Aan de hand van Google Analytics kun je zien wat bezoekers op je website doen en waar de drempels zitten. Aan de hand hiervan kan je aanpassingen doen waardoor je usability wordt verhoogd. Ook kan je een usability test uitvoeren. Hoe je dat doet, kun je lezen in het artikel van Frankwatching hierover.

Wees vooral niet bang om veranderingen door te voeren op je website. Probeer nieuwe dingen uit, laat dingen weg, zet dingen op een andere plek. Ben je er uiteindelijk niet tevreden mee of blijkt het niets uit te halen voor de usability? Dan kan je het gewoon weer aanpassen. Wil je hier liever wat hulp bij? Of wil je een gloednieuwe website laten maken die volledig gericht is op usability? Zet dan ons, Live in Five, voor je aan het werk. Wij zorgen voor een prachtige, functionele en gebruiksvriendelijke website voor jouw bedrijf.

Reageer op dit artikel

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd, velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.